top of page
IMG_5008.jpg

Poëzie in Beeld

Datum: 9 tot 16 augustus

Door: Patricia Wesseling 

Prijs cursus: € 395,00

Dichten is toveren met taal. Met één zin kun je al een wereld aan suggestie oproepen. Als je poëzie combineert met treffend beeld, wordt dat nog versterkt. In deze cursus maak je kleine schilderijtjes van taal en beeld, op de pagina’s van een oude roman.  Ik help ik je op weg met inspirerende opdrachten, eenvoudige dichtvormen en kleurrijke illustratie-ideeën.

 

Je werkboek is een Nederlandstalige roman met harde kaft. Eentje van je eigen boekenplank die je wel kunt missen, of een oud exemplaar uit een weggeefkastje. Of het een goed boek is doet er niet toe; dat ga je er zelf van maken. 😉

Het is leuk en verrassend om (deels) te dichten met de ‘gevonden’ woorden, die je aanspreken op de pagina van een boek. Je breekt even uit je eigen taal-arsenaal, het werkt verfrissend op je woordgebruik en originaliteit en soms krijg je zomaar een nieuwe toon te pakken. Of je verrast jezelf met de betekenis die te voorschijn komt. Dan vind je bijvoorbeeld een verlangen in taal gevangen en tegelijk door poëzie bevrijd. Of een momentopname van je onrust, verwondering, wat je bezig houdt, of te doen staat. Gedichten blijken nogal eens een ‘moodboard’ van de ziel.

Je mag vrijelijk gebruik maken van ‘geleende’ woorden. Jij selecteert, verbindt en creëert zo iets geheel eigens. Hoe je dat doet, vliegen we elke dag anders aan. Zo ga je bijvoorbeeld  ‘beeldhouwen’ in bestaande tekst. Je ‘beitelt’ net zo lang woorden weg, tot je een gedicht hebt bevrijd. Dat kan een interessant puzzeltje zijn. Een andere keer krijg je bijvoorbeeld een vraag, een titel, of ga je meer intuïtief te werk.

​

Wanneer je gedicht af is, maak je er een passend beeld bij, geschilderd, getekend, uit tijdschriften bij elkaar gescheurd en soms met materialen uit de natuur. Je hoeft geen kunstschilder te zijn, het mag heel eenvoudig, ook dan werkt de kracht van woord in beeld. Beeldtaal vertelt weer een eigen  verhaal. Het kan omlijsten, illustreren, iets benadrukken, of een sfeer versterken. Maar het kan ook iets nieuws toevoegen, waardoor er een dialoog ontstaat tussen tekst en beeld. Ook daarmee gaan we spelen. Ga je mee op ontdekkingsreis? 

Opbouw van de lessen

‘s Ochtends krijg je twee uur les in onze eigen sfeervolle salon in het landhuis. Daarin geef ik je oefeningen om op verschillende manieren bruikbare woorden te ‘oogsten’, waarmee je je op een persoonlijke manier kunt verbinden. Ik geef je verrassende poëtische schrijfopdrachten, reik dichtvormen aan, we gaan onze poëtische manier van kijken uitdagen en versterken en de kracht van suggestie onderzoeken. 

Ik leer je manieren om de gevonden woorden mooi en duidelijk uit te lichten op de pagina en met elkaar te verbinden en reik verschillende beeld-ideeën en gemengde technieken aan om er een schilderijtje van te maken. We gaan ook aandacht besteden aan de presentatie van een gedicht.  En natuurlijk gaan we ‘voordagen’ uit eigen werk en bewonderen we elkaars schilderijtjes en de poëzie die in tekst èn beeld ontstaan is.

In de middag zoek je een fijn plekje op het landgoed, bijvoorbeeld in de weelderige tuin met zitjes, en ga je individueel verder werken aan je gedicht(en) en illustraties. 

Mocht je vragen hebben, of even willen brainstormen, dan ben ik in de buurt.

Er is materiaal aanwezig om van elk gedicht ook visueel een mooi schilderijtje te kunnen maken. Maar neem vooral ook je eigen ‘schilders kistje’ mee, met je favoriete teken/schilder/collagematerialen en -gereedschappen.

Voor wie?

​

De cursus ‘Poëzie in Beeld’ is een prachtig cadeau aan jezelf…

​

- Als je jezelf wilt verrassen.

- Als je zin hebt in een creatieve vakantie waarin je met hoofd, hart en handen kunt werken.

- Als je blij wordt van mooie dingen maken en je daarin graag laat inspireren.

- Als je taal en betekenis wilt geven aan wat je bezig houdt.

- Als je van poëzie houdt en van spelen met taal, of er kennis mee wilt maken.

- Als je graag schildert, tekent, collages maakt, of het eens wilt proberen.

- Als het je mooi lijkt om je gedichten met beeld te versterken.

- Als je jezelf wilt uitdaging om je op een andere manier uit te drukken dan je gewend bent.

Wat brengt de cursus je?

​

- Je gaat naar huis met een boek vol persoonlijke poëzie-schilderijtjes. Om heerlijk in te bladeren, kijken, lezen, of geïnspireerd in verder te werken. 

- Je hebt een heleboel interessante beeld-gedichten, waarvan je de meest treffende ook zou kunnen inlijsten; om weg te geven als persoonlijk cadeau, of voor aan je eigen muur.

- Je hebt kennis gemaakt met verschillende en verrassende manieren van dichten.

- Je hebt je eigen poëzie geschreven en bent daar zelf uit tevoorschijn gekomen.

- Je hebt geoefend met verschillende manieren van illustreren.

- Je hebt je kunnen laven aan de schoonheid van heel veel beeld en poëzie en gaat geïnspireerd naar huis met een rijkdom aan nieuwe ideeën.

- Je hebt de tools gekregen om je gedichten zo voor te dragen dat ze helemaal tot hun recht komen.

- Je hebt je poëtische manier van kijken verdiept en verbreed.

Patricia Wessels: schrijfster, journalist en schrijfcoach

​

Een grote en brede liefde voor kunst en cultuur heb ik altijd gehad. Mijn vader was kunstenaar en als kind werd ik al jong meegenomen naar concerten die hij organiseerde als eerste Art-director (en mede oprichter) van Paradiso. Ook liep ik graag door zijn atelier om te zien wat hij maakte. Daarnaast was de Vrijeschool enorm vormend; twaalf jaar lang werd me daar het ene na het andere creatieve vak aangeboden; van spinnen, weven, tekenen, schilderen, marmeren, etsen, fotografie en beeldhouwen, tot theater, muziek, kunstgeschiedenis, mythologie, Russische literatuur en poëzie… Sindsdien licht mijn vuur op, wanneer ik geraakt word door de schoonheid, diepte, betekenis, of relevantie van kunst en cultuur. Na de middelbare school deed ik de Pantomime opleiding bij Rob van Reijn en speelde een jaar mee met zijn ensemble. Met vijf verschillende theaterproducties reisden we langs Nederlandse en Duitse schouwburgen. Daarna reisde ik een jaar door Zuid-Amerika, publiceerde mijn eerste reisverhalen in een tijdschrift en besloot mijn wens om te schrijven meer handen en voeten te gaan geven via de School voor

journalistiek. Het resulteerde direct in een baan. 

Zo’n acht jaar werkte ik als tijdschriftredacteur bij verschillende bladen, waarvoor ik veel schreef over kunst en cultuur en het zoeken naar zin en betekenis. Ik genoot van de vele  diepte-interviews, levensverhalen en reisreportages die ik mocht schrijven. 

Toen ik kinderen kreeg ging ik freelance werken voor kranten en tijdschriften en schreef zo nu en dan een boek. Zo schreef ik in opdracht van Weleda Nederland zes boekjes en mocht ik in het kunsteducatie-boek ‘Spelen met onzichtbare dingen’, het hoofdstuk over ‘dans’ voor mijn rekening nemen. In 2016 verscheen mijn autobiografische boek ‘De wensdagen’ (Luitingh Sijthoff), over m’n kleurrijke en roerige jeugd in de Jordaan.

Inmiddels geef ik al weer heel wat jaren de cursus ‘Levensverhalen schrijven’ en sinds kort ook de cursus ‘Poëzie in Beeld’. Daarnaast werk ik ook als stemacteur, maak ik af en toe een televisie-item, schilder ik graag en ben ik schrijfcoach voor mensen die een boek willen schrijven. 

Boekingen lopen via Mathilde van de Mheen via onderstaand inschrijfformulier.

bottom of page