Agenda 2018

29 mei tot 1 juni

9 tot 15 september

  • Cursusweek leren Filosoferen

20-27 okt

Datum: Door: Prijs cursus:
9 tot 15 september Paul Toebes, Edu Feltman en Jorrit Stevens € 590,00

CURSUSWEEK LEREN FILOSOFEREN


INLEIDING


Zelf leren filosoferen: 'learning by doing'
Een studie of cursus Filosofie betekent meestal: kennisnemen van wat andere beroemde (dode) filosofen ooit bedacht hebben. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar het is wel compleet iets anders dan zélf (leren) filosoferen. Net zoals praten over een trompet of naar de radio luisteren niet hetzelfde is als zelf muziek maken. In die metafoor gaat deze cursus Filosoferen erom 'zelf en met elkaar muziek te maken' (zelf filosoferen) in plaats van slechts te praten over muziek (filosofie). Deze cursusweek is daarom voor geïnteresseerden die zelf op plezierige wijze willen leren filosoferen en dat vervolgens ook met de docent-begeleiders en de mede-cursisten willen DOEN. We gaan dus daadwerkelijk filosoferen, zoals dat ook gebruik was in de vroegste filosofische scholen in de Antieke Oudheid.

DOELGROEP

Deze cursusweek is óók geschikt voor mensen die al een studie of een cursus filosofie hebben gevolgd
Naast 'gewone' belangstellenden is deze cursusweek dus bovendien geschikt voor mensen die reeds filosofie hebben gestudeerd of daar al ooit een cursus in volgden: ook zij kunnen hier bedreven worden in het daadwerkelijk zélf (leren) filosoferen met andere cursusdeelnemers over aan de orde zijnde thema's.

We gunnen iedereen het plezier, de kunde en kunst van het zelf filosoferen samen met een groepje in een passende, erg aangename omgeving. Daarbij kunnen gedachten van beroemde filosofen, van Aristoteles tot Žižek, mogelijk behulpzaam zijn in gesprekken die ontstaan, mocht een cursusdeelnemer ze inbrengen, maar de docent-begeleiders doen dat dus expliciet niet of nauwelijks. Het is niet nodig om werk van een filosoof te kennen om zelf te filosoferen, zo zal blijken. Voorkennis van filosofie is niet nodig maar ook niet bezwaarlijk.

EEN BESCHRIJVING VAN DE CURSUSWEEK

Mogelijke ontwikkeling
In het begin van de cursusweek zal meer nadruk liggen op het LEREN filosoferen. Daarna meer op het daadwerkelijk gezamenlijk en zelf FILOSOFEREN en de kwaliteit van ieders inbreng daarbij.

Voor jou als deelnemer betekent dit: Indien je dit wenst en voor zover je dit nodig acht, neem je in het begin van de week meer de rol van 'cursist' of 'leerling' in en zal deze door oefeningen en lessen in de cursus als vanzelf verschuiven naar 'deelnemer' aan en 'filosoof' in filosofische groepsgesprekken.

Edu, Jorrit en Paul zullen dan ook eerst vooral als filosofeer-'docent' beschikbaar zijn en vervolgens meer als ervaren 'begeleider' van het filosofische groepsgesprek. Waar nodig of gewenst bieden zij passende werkvormen aan.

Tijdsindeling 
Dagelijks ‘werken’ we in beginsel plenair van 10.00-12.30 uur en van 14.30-17.00 uur.
De woensdag is traditiegetrouw een vrije dag op Préau. De eerste cursusdag is zondag 9 september, de laatste is de vrijdag. Zaterdagochtend vertrek.

Jij bepaalt de onderwerpen en thema’s 
De onderwerpen en thema’s worden door deelnemers ingebracht en vastgesteld op basis van gedeelde belangstelling.
Deze werkwijze biedt voor iedereen voldoende mogelijkheid om verwonderd te gaan filosoferen: van onze dagelijkse beslommeringen tot allerlei levenskundige- en kunstige thema's kunnen dus de revue passeren.


ALLES NOG FF OVERZICHTELIJK OP EEN RIJTJE...

WAT?
Cursusweek Leren Filosoferen 2018

VOOR WIE?
Voor mensen die zelf en met anderen (mede-cursisten), onder ervaren begeleiding, willen leren filosoferen.
Maximale groepsgrootte: 15 deelne(e)m(st)ers.​

DOOR WIE? 
Drie bevriende praktijkfilosofen, die in de dagelijks praktijk als zelfstandig denkadviseur, trainer en coach het (top)management & medewerkers van organisaties in de publieke en zakelijke sector adviseren en daarbij nadrukkelijk hun wijsgerige achtergrond, interesse en ervaring inzetten, treden op als je docent en begeleider.

  • Dr. C.E. (Edu) Feltmann, Instituut voor Groeps- en OrganisatiePsychologie | www.IGOP.nl
  • drs. J.C.F. (Jorrit) Stevens, GrasFabriek | www.GrasFabriek.com  
  • drs. P. (Paul) Toebes, Humanizing Company | www.humanizing.nl 

WANNEER?
Van 8 t/m 15 september 2018. Aankomst in Préau: 8 sept. Dan heb je even tijd om te acclimatiseren en 's avonds alvast in gemoedelijke sfeer kennis met elkaar te maken. De cursus begint een dag later, namelijk. op: 9 september.

Dagelijks ‘werken’ we plenair van 10.00-12.30 uur en van 14.30-17.00 uur. De woensdag is traditiegetrouw een vrije dag op Préau. De eerste cursusdag is zondag, de laatste is de vrijdag. Zaterdagochtend vertrek.

WAAR?
Landgoed l'Huy Préau, Frankrijk. Website: http://preau.nl/
(8 uur rijden vanaf Utrecht - zie kaartje & beschrijving onderaan)

JOUW INVESTERING?
Jouw investering bestaat uit twee delen: cursuskosten en verblijfskosten. De cursuskosten voldoe je aan Humanizing Company. Zie aanmeldingsformulier onderaan - na het invullen nemen wij persoonlijk contact met je op om de aanmelding te completeren. De verblijfskosten voldoe je rechtstreeks aan de locatie Landgoed l'Huy Préau, dus zonder onze tussenkomst. ​     

De cursuskosten

  • De kosten voor de cursus 'Leren Filosoferen' bedragen:
  • NU TIJDELIJK*: € 590,-- per persoon.
  • (prijs is inclusief 21% BTW)
  • * Tijdelijk zeer aantrekkelijk aanbod voor snelle inschrijvers ('Early Birds')

De verblijfskosten

De kosten voor het verblijf op Landgoed l'Huy Préau, Frankrijk van 8 t/m 15 september 2018 regel je en boek je via deze website. Je kunt namelijk kiezen voor meer en minder uitgebreide accomodatie / slaapvoorzieningen en arrangementen, al naar gelang je wensen. Daarbij willen wij niet 'in de weg staan'. Het landgoed is volledig op de hoogte van de Cursusweek Filosoferen.

INSCHRIJVEN / INFO AANVRAGEN

Inschrijven voor de cursusweek Leren Filosoferen 2018? Meld je hieronder aan. We nemen dan z.s.m. contact met je op per mail of telefonisch om eventuele vragen te beantwoorden en / of je aanmelding definitief te maken. We verheugen ons op je deelname. Je bent van harte welkom! 

ZIE OOK: https://www.grasfabriek.com/cursusweeklerenfilosoferen

Met hartelijke groet,

de docent-begeleiders Cursusweek Leren Filosoferen

Edu Jorrit Paul.

Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

Boeken

Cursusweek leren Filosoferen

9 tot 15 september


Man
Vrouw
Captcha Image