Agenda 2018

29 mei tot 1 juni

9 tot 15 september

20-27 okt

Datum: Door: Prijs cursus:
18 tot 25 augustus Frances Vandyke € 345,00

Yoga & meditatie: Ik ben dus ik ontspan!Welkom!

Voor een yogaweek op het prachtige landgoed van L'Huy Préau!
Een heerlijke ontspannen week voor jezelf waarbij je via diverse yogaoefeningen en verschillende meditaties het diepe gevoel krijgt dat je bent, dus ontspant!
onder professionele begeleiding van: 
Frances Vandyke van YOGASTUDIO BEINGYOGAYoga bij yogastudio BeingYOGA betekent vooral:
''BewustZIJN in Beweging".

Yoga beoefenen betekent dan ook: in het hier en Nu getuige zijn wie je bent en her-inneren en her-kennen, kennen wie je bent. 
Tijdens de meditaties, de ademhalingstechnieken en bij het beoefenen van de asana's, de diverse yogahoudingen.
Heerlijk buiten yoga, ochtendmeditaties (buiten of binnen), wandelmeditaties, een themamiddag en een documentarie middag.
Kortom een rijk maar ontspannen programma!Wat is yoga en welke vormen komen er langs tijdens deze week?

Hatha yoga is het stelsel in de yogafilosofie, waarbij het uitgangspunt het lichaam is. Ha betekent zon en Tha betekent maan. Beide symbolen van de zon en de maan manifesteren zich ook in de mens in een ruimere betekenis, nl. als een spanningsmeter, die twee kanten in de mens schept bijvoorbeeld als geest en stof, scheppend en ontvangend, licht en duisternis, positief en negatief.  
Tussen deze twee uiterste polen beweegt zich een derde factor, het denken ofwel de bewustwording, waardoor wij mensen in staat zijn om telkens weer het evenwicht te herstellen en nieuwe energie toe te voegen aan wat er door dit spanningsveld wordt opgeroepen. Hatha-yoga betekent dus een voortdurend evenwicht scheppen tussen deze twee uiterste toestanden. Hatha yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama). Hatha yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana's. 

Meditatie is een voor veel yogi's een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. In andere fysieke vormen van yoga, zoals ashtanga vinyasa yoga (poweryoga), worden de asana's niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana's in series achter elkaar uit te voeren. Hatha yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is. In het Westen is hatha yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. 

Hathayoga is dus de basis. Daaruit is poweryoga ontstaan (Astanga yoga ook wel genoemd) waarbij de zonnegroet (Surya Namaskar B) centraal staat.

VinyasaYoga is ook een onderdeel van Ashtanga Yoga.
Vinyasa is het onderdeel van de Ashtanga Yoga dat zich meer spitst op de ademhaling. En hoe je deze toe kunt passen tijdens de verschillende Asana's. Vinyasa Yoga legt dus meer de nadruk op de adem. Ashtanga Yoga is een dynamische vorm van Yoga. Hierbij voer je houdingen (Asana's) in series achter elkaar uit. Maar doordat deze vorm dynamisch is, moet je ook overgangen maken naar de verschillende houdingen. Deze overgang noem je een Vinyasa. Vinyasa Yoga een onderdeel van de Ashtanga Yoga. Ashtanga Yoga vindt zijn oorsprong in het Achtvoudige Pad, beschreven door de yoga filosoof Patanjali. 
Voordelen van Vinyasa Yoga:
Het uitvoeren van Vinyasa Yoga heeft verschillende voordelen voor het menselijk lichaam. Hieronder geven we je graag een aantal voorbeelden. Doormiddel van het uitvoeren van Vinyasa Yoga ben je in beweging. De flexibiliteit neemt toe, maar je gaat automatisch ook meer zweet produceren en dus transpireren. Doordat je beweegt, de bloedsomloop op gang komt en de zweetklieren worden gestimuleerd, zul je je afvalstoffen beter kwijt kunnen raken. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd. Ook worden de spieren en organen doormiddel van deze oefeningen beter doorbloed. Hierdoor kunnen verschillende spierklachten voorkomen worden, verminderen of verdwijnen.
Verder ontwikkel je meer spierkracht bij het uitvoeren van de verschillende series oefeningen. Verschillende spiergroepen worden versterkt.
Ademhalingsoefeningen en meditaties spelen bij Vinyasa Yoga een grote rol. Recensie van een deelnemer in 2017:

Een 6-daagse Yoga- en Meditatie retraite te l'Huy Préau in de Morvan! "wat leuk" dacht ik op de avond voor aanvang van deze retraiteweek, maar hoe krijg ik dat op het laatste moment nog geregeld? Gelukkig stond het 06-nummer van Frances Vandyke, de yogadocente op de website van haar yogastudio BeingYoga. Ik had mijn berichtje met de vraag of ik kon deelnemen nog maar net verstuurd en kreeg direct zo'n spontaan antwoord van Frances, dat ik mijn spulletjes heb gepakt en de volgende ochtend vroeg op weg ging naar Preau in de Morvan. Spannend. Ik had heel weinig ervaring met yoga en meditatie. Het is een bijzonder mooie week geworden op een prachtige locatie, met warme contacten, waanzinnig heerlijk eten en mooie inzichten. 

Frances heeft mij en de groep op ontzettend fijne wijze laten ervaren hoe yoga en meditatie lichaam, adem, geest en ziel in harmonie brengt. Hierdoor heeft yoga voor mij een waarde gekregen die ik niet wil loslaten.

Bij Frances kan je volledig jezelf zijn. Ik ben onder de indruk van haar kennis en kunde. Ze heeft persoonlijke aandacht voor iedereen, geduld en de nodige humor. De retraiteweek bouwt Frances heel mooi op, het is compleet. Alles weet ze helder en rustig te onderbouwen en toe te lichten. Ze werkt mee, doet voor, laat ook zien hoe het niet moet, prachtige muziek, gedichten, visualisaties, maar ook mooie stiltes tijdens de meditaties.

Voor mij was het een mooie en volledige kennismaking met yoga en meditatie op een idyllische plek. In 1 woord geweldig, dankzij Frances en de goede verzorging op Preau!  

Nancy


Benodigdheden tijdens deze week:

Doe gemakkelijk zittende kleding aan. Neem regenkleding, wandelschoenen, of laarzen en warme sokken mee. Alle yogamateriaal is aanwezig in de ruimte.
Een eigen plaid meenemen wordt aanbevolen. Heb je een eigen yogamat? Neem gerust mee!

Weekprogramma: 

ZATERDAG:
Ontvangst rond 17.30 uur op L'Huy Preau
Diner en ontmoeting!

ZONDAG:
Kennismaking en weekprogramma uitwisseling 
Uitspreken intentie
Uitleg: reis door de chakra's
Hathayoga 1,5 uur 's morgens en 1,5 uur voor het diner
Avondmeditatie na het diner (30 min.)

MAANDAG:
Ochtendmeditatie vóór het ontbijt 
Poweryoga (1,5 uur) 's morgens en vóór het diner
De maangroet/meditatie buiten na het diner (30 min.)

DINSDAG:
Ochtendmeditatie vóór het ontbijt
Hathayoga en stilte meditaties (1,5 uurs) 's morgens en vóór het diner
Na het diner: yoga nidra (1 uur)

WOENSDAG:
Ochtendmeditatie vóór het ontbijt
Hathayoga 1,5 uur 's morgens 
Vrije middag (evt. deelname wijnproeverij en kennismaking permacultuur/wandeling)
Na het diner: klankschalen meditatie (30 min.)

DONDERDAG:
Ochtendmeditatie vóór het ontbijt
Vinyasa yoga 1,5 uur 's morgens
Middagprogramma: documentaire middag
Avondmeditatie na het diner (30  min.)

VRIJDAG:
Ochtendmeditatie vóór het ontbijt
Hathayoga 1,5 uur 's morgens
Middagprogramma: thema middag/workshop Yogafilosofie
Afsluiting yogaweek met een wandelmeditatie rondom het landgoed
Vrije avond

ZATERDAG:
Gezamenlijk ontbijt en vertrek..(vóór 10.00 uur)

Prijs: € 375,-- (incl. BTW)
Aantal deelnemers: max. 15
Wil je verdere informatie? Mail naar: informatie@beingyoga.nl of bel 
06 29381751

www.beingyoga.nlBoekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

Boeken

Yoga en meditatie

18 tot 25 augustus


Man
Vrouw
Captcha Image