Agenda 2018

29 mei tot 1 juni

8 tot 15 september

Datum: Door: Prijs cursus:
21 tot 28 juli Marc van Disseldorp en Hans van der Vleuten € 300,00
   
Zin in Zen en Boogschieten
 
                                "Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg." Boeddha

Referentie van deelnemer 2017: In prachtige natuur, eten vanuit een tuin die permacultuur als leidraad heeft, een rustige en actieve vakantie in verbondenheid met de natuur en hele lieve mensen, op een ongelooflijk mooie plek, en dan ook nog leren 'je doel te bereiken vanuit je eigen kracht' ( boogschieten en mediteren) Hoe mooi kan een vakantie zijn.  Lyanne op facebook


Doelbewust Zen

Een definitie van zen is: In staat zijn om, in alle situaties, één te kunnen zijn met ons doen en laten.  We beoefenen Zen (en het boogschieten) om  meer te leven vanuit ons midden; meer vanuit een zuivere balans in lichaam en geest. Dat is de kunst. Dat is levenskunst. 
Een actieve vakantieweek met een vast groepje op Preau, met in de ochtend Zen en in de middag boogschieten, betekent dat we hier een krachtige en uitermate plezierige impuls aan  gaan geven. 

    
   Zen op Préau                                                   Zendo, het rustpunt op Préau                                         

De pijlers onder Zen zijn meditatie, aandacht en inzicht als weg naar duurzaam geluk voor jou en je omgeving. Bewust zijn van ons doel, de zin van ons handelen kennen, is daarbij belangrijk. De één wil nieuwe vaardigheden leren, de ander meer rust en een derde wil meer inzicht. Vaak willen we dit allemaal tegelijk. 

Door regelmatig mediteren trainen we ons vermogen om doelbewuster te zijn,  meer te leven in aandacht, tegenslagen en successen beter te verwerken en betere relaties aan te gaan en te kunnen onderhouden.

 
    Rustig samen mediteren bij de vijver

In de zencursus gaan we middels inleidingen, meditaties en praktische oefeningen aandacht besteden aan onderwerpen als: De meditatiehouding; doelgericht zen; concentratie, aandacht en afleiding; geluk; omgaan met emoties, stress en energie. Bovendien gaan we Ki-oefeningen doen, om in onze kracht te zitten, staan en lopen.
In de cursus gaan we uit van ieders persoonlijke wensen, doelen en (zen)ervaring en richten we ons vooral op de praktische toepassing in ons dagelijks leven. Te beginnen bij het boogschieten.

   

De docent. 

Hans van der Vleuten (1954) startte als zenleraar en -coach  Zen.nl Lochem (www.zen.nl/lochem) om in zijn nieuwe zendo zoveel mogelijk mensen te leren mediteren en ze te laten ervaren hoeveel rust en energie hierin te vinden is. Ook hoopt hij als enthousiast zencoach voor veel mensen een extra stimulans te kunnen zijn om zelfbewust vorm te geven aan kwaliteit van leven en werk. Hans werkte, na zijn studie aan de Wageningen Universiteit, ruim 35 jaar als manager en directeur/bestuurder in de agrifoodwereld, waaronder een aantal jaren in Japan. Hij startte in 2005 bij zenmeester Rients Ritskes (www.zen.nl) met zenbeoefening en werd door hem verder gecoacht en opgeleid.


Boogschieten


Het boogschieten is een van de vele uitingsvormen waarin zen geoefend en beoefend kan worden. 
Daarom verstaat men, in de zin van zen, onder de 'kunst' van het boogschieten niet een voornamelijk door lichamelijke training beheerste sportieve bekwaamheid. Maar een bekwaamheid waarvan de oorsprong in geestelijke oefening moet worden gezocht en waarvan het doel bestaat uit een geestelijk treffen, zodat de schutter in wezen zichzelf tot doelwit kiest en hierbij misschien bereikt dat hij zichzelf treft.
Een uitspraak uit het boek "zen in de kunst van het boogschieten", wat als een leidraad zal fungeren in de cursus.

   
Het streven is om via dewegvandeboog, van een met spierspanning verkrampte lichaamshouding en een controlerende mikkende geesteshouding, te komen tot een oefening waarbij de krachten geheel gedragen worden door de ademhaling, het hartchakra zich kan openen, de geest loskomt van het ik en het schot onopzettelijk valt.
De cursus is voor eenieder toegankelijk, ongeacht leeftijd, sekse,lichaamsbouw of kracht daar er vele bogen in allerlei lengte, vorm en sterkte ons ter beschikking staan. Hierdoor krijgt men beheersing over een traditioneel wapen en treedt er een verrassende correctie op van lichaamsbalans. 

        
Daarnaast biedt het landgoed Preau ons de mogelijkheid om het boogschieten te beoefenen in al zijn facetten, van dichtbij, in stilte, of juist gebruikmakend van de wijdsheid, wanneer rust en beheersing pijlen over meer dan honderd meter zullen dragen. 

        

De Docent

Marc is van beroep klassiek homeopaat/natuurgeneeskundige. Daarnaast reeds lang een gepassioneerde boogschutter en bogenbouwer, met de voorliefde voor het traditionele gebeuren. Al ruim12 jaar schiet en bouwt hij op Preau, de afgelopen 8 jaar vaak in de combinatie met Zen.
www.dewegvandeboog.nl en www.facebook.com/DeWegVanDeBoog


Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

 

 

Boeken

Zin in Zen en Boogschieten

21 tot 28 juli


Man
Vrouw
Captcha Image