Agenda 2018

29 mei tot 1 juni

9 tot 15 september

20-27 okt

Datum: Door: Prijs cursus:
7 tot 14 juli Peter Nientied, Ineke Nientied, Petra Teeuwsen en Herman Coumans € 200,00

 Préau FotoCollectief 2018


FotoCollectief is een open fotoweek gericht op creativiteit, bijzondere foto's maken, leren van elkaar en samenwerking tussen fotografen. Deze fotoweek geeft mogelijkheden om fotoprojecten te doen, om de ruimte en de mogelijkheden van Préau te gebruiken, om figuranten uit te nodigen, om opstellingen te maken of series. Er zijn veel mogelijkheden. FotoCollectief is daarmee geen 'cursus', maar eerder een werkveld voor fotografen met diverse achtergronden. Ook is er deze week begeleiding voor een klein groepje beginnend fotografen die begeleiding willen hebben. Ook deze groep sluiten we zeker niet uit. 

Fotografen worden uitgenodigd om hun kennis te delen in korte presentaties / samen doen, en dat wordt in een programma georganiseerd. Deelnemers kunnen afhankelijk van hun interesse zelf kiezen aan welke zij willen deelnemen. Die presentaties kunnen van meer technische aard zijn (bijvoorbeeld flitsopstellingen), of over thema's gaan als macrofotografie, dansfotografie, opstellingen, series, enz. Deelnemers worden ook gevraagd om hun ideeën en wensen vooraf in te brengen. Deze zullen we op een prikbord zetten om mee aan de slag te gaan. Kortom, van deelnemers wordt een actieve en samenwerkende houding verwacht. 
Voel je niet bezwaard als je denkt 'ik ben niet goed genoeg om iets te delen, of ik weet niet precies wat ik kan vragen'; dat komt wel goed.

Samen werken aan foto's, waar kan ik dan aan denken?

  • Familie / groepsportret of serie:  ensceneer een situatie in een familie waar iets dramatisch gebeurt. Het beeld moet het verhaal vertellen en/of verwonderen en/of verbazen. Leg dit zo goed mogelijk vast op de foto.
  • Creatieve natuurfotografie: visie, kijken en creatieve technieken om de essentie van natuur in beeld te brengen.
  • Levitatie: creëer een artistieke situatie waar mensen en/of producten lijken te zweven. Na een goede voorbereiding zal met photoshop naar het eindresultaat worden gewerkt.
  • Préau: Préau is een bijzonder inspirerende plaats waar we boeiende thema’s kunnen formuleren. Denk hierbij aan: “een dag uit het leven van….”, de natuur (paarden, bomen, landschap, etc), verschillende emoties (thuis, vreugde, verlaten, etc)
  • Dans & beweging: werken met dansende mensen - verstilde of juist heel actieve verbeelding.
  • Fine art portretten: met minimale middelen maar wel met het goede licht, een fine art portret maken.

        
Herman: "Deze foto van een vrouw die de trap afkomt, heb ik gemaakt met twee andere deelnemers tijdens een fotoweek in Preau. Mijn doel was om een foto te maken in de stijl van Richard Avedon, een modefotograaf uit de tweede helft van de vorige eeuw. 
In de 2018 workshop wil ik graag werken aan geënsceneerde foto's maken waar we met de keuze van de locatie, de kleding en attributen zo goed mogelijk de gewenste sfeer en foto maken. In de weken voorafgaand aan de workshop Préau kunnen we verschillende ideeën hierover uitwisselen."

        
Petra: "Je kunt denken aan de foto's hierboven, symbolische foto's van mannen die torsen met hout. 
Ik weet nog niet precies wat ik in de workshop wil gaan maken met anderen. Ik werk graag aan portretten, en gebruik veel stoffen, attributen zoals dit stuk hout dat op het Préau terrein te vinden was. Op Préau is veel te vinden!"

     
Ineke: "Ik heb een tijdje geleden een fotoserie gemaakt, en dat liep wat uit de hand. Er kwam een heuse soapserie uit van 10 foto's, met vier mede-fotografen als hoofdrolspelers. Nog los van het resultaat, de zaal heeft er hartelijk om gelachen. Ik heb nog geen idee van wat ik wil in de workshop, misschien een natuurserie met bijdragen van verschillende fotografen. Of samen een serie make van een bijzondere plek, zoals de Abdij van Fontenaye, waar bovenstaande foto is genomen (het is een HDR)." 


       
Peter: "De foto hierboven is van Mariana, een sopraan, uit een andere workshop. Deze foto is simpel uit twee lagen gemaakt, daglicht op een zwart achtergronddoek. Ik wil zelf tijdens de Préau 2018 FotoCollectief week, een grote opstelling maken. Ik wil ook werken samen met anderen aan een serie. Foto's zijn altijd individueel werk, maar waarom eigenlijk ' waarom geen serie waarbij de vraag ' wie heeft geklikt', niet leidend is."

Programma : hoe wordt de week georganiseerd?

De grote lijn:
  • Vooraf: voor-presenteren van jezelf. Zondag en maandag wordt in groepjes aan door hen zelf gekozen thema's gewerkt
  • Dinsdag is een open agenda voor uitwisseling van kennis en ervaring.
  • Woensdag en donderdag wordt weer in groepjes aan andere gekozen thema's gewerkt.
  • Vrijdag kunnen eerdere activiteiten worden afgerond / verbeterd en wordt de avondpresentatie voorbereid.

Vooraf
Vooraf presenteren we ons. Op www.preaufoto.nl is een blog aangemaakt dat uitsluitend voor deelnemers van de FotoCollectief week is bestemd. Na aanmelding wordt het wachtwoord opgestuurd. Plaats ongeveer 5 foto's en vertel iets over je achtergrond en waar je belangstelling voor hebt tijdens de fotoweek. Ook kan je aangeven welk aanbod je misschien hebt aan presentaties en vaardigheden, die je wilt delen. Zaterdag na het diner, ontmoeten we elkaar informeel en maken we nader kennis. 
Zondag  maandag.  Zondagochtend:  introductie van de fotoactiviteiten - welke thema's zijn ingebracht door de deelnemers, wat willen we toevoegen, wie gaan hieraan werken. Halverwege de ochtend is iedereen aan de slag! Voor niet zo ervaren fotografen wordt maatwerk begeleiding georganiseerd. 
Op maandagochtend: we komen een uurtje samen waarin we elkaar laten zien wat we aan het doen zijn met ruimte voor vragen en suggesties. Het doel is dat aan het einde van de dag het werk aan de thema is afgerond en een kort resultaat getoond kan worden.
Dinsdag beginnen we met het presenteren van het werk aan de thema's: ieder laat max. drie foto's zien en haal feedback op. Kritiek wordt in opbouwende zin gegeven. Vervolgens beginnen we aan een dag waarin we vooral in elkaars keuken gaan kijken, laat wat van je vaardigheden zien in foto's maken of bewerken. Daarnaast zullen we ook de meeste onderwerpen benoemen waar we graag wat uitleg over zouden willen krijgen. 
Woensdag - donderdag zal weer in (andere) groepjes aan andere thema's worden gewerkt.
Vrijdag is om elkaars werk te bespreken en hoe we de groepspresentatie vorm geven. Ieder brengt zijn of haar beste foto's in, die we aan het grotere Préau publiek tonen (de ervaring leert dat de zaal altijd vol zit!). Petra, Herman, Ineke en Peter geven advies bij de selectie. Daarnaast heeft ieder die dag nog de tijd om wat verder aan zijn foto's te verbeteren.

      Begeleiding

Ook niet erg ervaren fotografen zijn uitgenodigd om deel te nemen. Afhankelijk van de vragen, wordt maatwerk in praktijkbegeleiding gegeven. Van deelnemers wordt wel verwacht dat zij redelijk goed met hun camera overweg kunnen, en verder zijn dan selfies met een mobieltje. Een extra statief is wel beschikbaar. 

Inspiratie 

Het landgoed Préau, de mensen en de omgeving zijn mooie inspiratiebronnen voor de fotograaf. Op Préau kun je je ontspannen in aangenaam gezelschap of afzondering. En je wordt daar ook verwend met heerlijk eten! 
Als bron kan Préau en haar omgeving worden benut voor allerlei soorten fotografie. Op Préau vind je:
- Ruimte, Préau is 18 ha. goot, heeft oude gebouwen, een paardenweide, een grote groentetuin (La Vie Naturelle), en meer. Zie de website van Préau voor meer informatie; 
- een cultuur van "dat maken we mogelijk";
- deelnemers in andere workshops, die meestal wel mee willen werken als figurant of model;
- en een groep deelnemende fotografen die willen leren en samenwerken. 
 


Praktisch

De prijs van de workshop bedraagt euro 200 (exclusief het verblijf op Préau). 
Op Préau is een prettige workshopruimte beschikbaar, met een boekentafel en een beamer. 
Peter of Herman nemen vooraf via e-mail en/of telefonisch contact op met de deelnemers om hun verwachtingen te peilen en praktische informatie te geven. Zij zijn natuurlijk ook beschikbaar voor informatie vooraf.

Meenemen: naast je camera (vergeet de oplader niet!); een statief, een laptop en een USB stick. Neem ook ong. 5 (zelfgemaakte) foto's die laten zien wat je mooi of inspirerend vindt en die iets over jezelf zeggen. 

Door wie 

De workshop wordt georganiseerd en begeleid door:

Petra Teeuwsen is beroepsfotograaf en heeft haar fotoatelier La Lumiëre in Nuth (L). Bezoek haar website, http://www.petrateeuwsen.com/, om een indruk te krijgen van haar werk. Zij werk in opdracht van particulieren en bladen. Naast series en portretten, is dansfotografie een van haar specialiteiten. Van Petra is: "Fotografie is voor mij een manier waarin ik een gevoel tracht vast te leggen. Een spel van licht wat mijn netvlies raakt, dat ene moment waarin alles samen komt te vangen en te vereeuwigen."
Ineke Nientied's fotothema's zijn vooral buitenfotografie: landschappen, macro, natuur en dieren, en winnares van diverse fotoprijzen. Neem een kijkje op haar website,  http://inekenientied.wixsite.com/inekefotografie . Ineke geeft les in Lightroom en Photoshop aan particulieren. Zij is lid van fotoclub 's Gravenzande en doet daar mee aan de organisatie. 
Herman Coumans heeft een brede fotografische interesse, echter zijn voorkeur is toch wel die onderwerpen waarin de mens herkenbaar is. Dat is in portretfotografie, maar ook vaak in landschappen en architectuur. Met Lightroom, Photoshop en Nik besteedt hij veel tijd om het beste uit zijn foto's te halen. Herman is actief in verschillende fotogroepen. Zijn foto's zijn te zien op www.coumansonline.nl en op zijn Facebook pagina.
Peter Nientied (broer van Ineke) was 10 jaar geleden de initiator van fotoweken op Préau, en heeft met Violina Jelizakova, Bianca van der Werf en Ineke Nientied, jaarlijks Préau fotoworkshop georganiseerd. Zijn voorkeur is portret en architectuur en hij is fotograaf podiumkunsten. In 2000 bezocht hij Préau voor het eerst en hij verbleef daarna ieder jaar op Préau, als deelnemer, als vrijwilliger, als fotografiedocent en als vriend van Préau. Zijn website: www.peternientied.nl. Hij beheert ook de website www.fotopreau.nl

Verder kijken:

www.fotopreau.nl geeft een selectie van foto's van de fotoworkshops van afgelopen jaren

Vragen?

Bel of mail naar:
Peter, nientied1@chello.nl  T  06-14458559
Herman, herman.coumans@gmail.com  T  06 30042819.


    
Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

Boeken

Preau FotoCollectief 2018

7 tot 14 juli


Man
Vrouw
Captcha Image