Agenda 2018

29 mei tot 1 juni

8 tot 15 september

Datum: Door: Prijs cursus:
29 juli tot 5 aug Jimini Hignett € 250,00

Portret & model, tekenen en schilderen


In deze cursus is het de bedoeling veel aandacht te besteden de verschillende keuzes die wij maken die de basis vormen van ons individuele stijl. Deze, vaak intuïtieve keuzes, worden ondersteund met een bewustzijn voor allerlei verschillende technische aspecten van het tekenen/schilderen – elementen zoals compositie, kleurgebruik, licht en donker. (Prijs, 250,- is excl. basismaterialen. Voor specifieke wensen neem contact op.)

‘s Ochtends wordt er gezamenlijk getekend en geschilderd. Hierbij zal er soms een model zijn en soms gaan we om beurten model zitten voor elkaar of werken aan een zelfportret. ’s-Middags mag iedereen die dat wil afzonderlijk werken aan eigen tekeningen of schilderijen. 

Bij het tekenen of schilderen maakt ieder van ons andere keuzes. Het zijn deze, vaak onbewuste, keuzes die ons persoonlijke schilderstijl vormen. In deze cursus wordt er aandacht besteedt aan deze intuïtieve keuzes, maar ook worden ze ondersteund met een bewustzijn voor allerlei verschillende technische aspecten van het tekenen/schilderen – elementen zoals compositie, kleurgebruik, licht en donker. Het gaat dus vooral om je eigen schilderstijl te ontwikkelen, en het is dus niet de bedoeling dat iedereen na deze week naar huis gaat met allemaal één zelfde perfect lijkend portret! 


Wat ik bij het lesgeven belangrijk vind is om zo veel mogelijk denkbeeldig ‘gereedschap’ aan te kunnen bieden. Gereedschap dat je kunt inzetten om jezelf in je schilderij kwijt te kunnen. Om het schilderij te kunnen laten zeggen dat wat jij wilt dat het zegt. Een eigen schilderstijl heeft te maken met keuzes – de keuzes die jij maakt zullen nooit hetzelfde zijn als die van een ander – en hoe meer je deze keuzes bewust wordt hoe makkelijker het wordt om jezelf in je schilderij te kunnen uiten.


Laat je niet afschrikken door het idee dat een mens schilderen te moeilijk is! Omdat het juist om de individuele aanpak gaat, maakt het niet uit of je nooit eerder iets hebt gedaan met tekenen of schilderen, mensen van alle niveaus zijn welkom. 


Alles wat we maken gaan we gezamenlijk bespreken en aan het einde van de week installeren we een kleine tentoonstelling zo dat iedereen kan zien waar we aan gewerkt hebben.


Ik zou het leuk vinden als iedereen een of meer voorbeelden meeneemt van een portret dat ze aanspreekt. Ik zorg zelf ook voor wat boeken van verschillende kunstenaars. 


Als je niet wilt dat je kleding vies wordt neem voor de zekerheid oude kleren of een schort mee. Het is ook handig om zelf een (niet te klein) schetsblokje mee te nemen. In principe werken we met acrylverf omdat het werk dan snel droogt en daarom makkelijker te vervoeren is. Alles voor het werken in acryl met aanwezig. Mocht je met olieverf of aquarel willen werken is dat ook prima maar neem dan aub contact met mij op om te overleggen over de materialen die je zelf mee moet nemen. JH@HowToGoOn.com 


Jimini Hignett

Mijn eigen pad als beeldende kunstenaar is begonnen met een zelfportret – ik had per toeval een hoop tubetjes olieverf in handen gekregen en vond dat ik of zelf moest gaan schilderen of ze anders moest weggeven aan een armlastige kunstschilder. Ik moest dus gaan uitvinden of schilderen wat voor mij was… 


Op vuilophaalavond vond ik op straat een oud doek dat ik vervolgens blanco overschilderde, en bij gebrek aan een model ben ik aan een zelfportret begonnen. Die nacht kon ik van de spanning niet slapen, kroop telkens weer de trap af en deed het licht aan om te kijken naar wat ik aan het maken was, zo spannend vond ik het. Pech voor de armlastige kunstenaar want ik had de smaak te pakken! En hoewel ik later ook andere mensen schilderde, maakte ik telkens weer zelfportretten. 


Waarom een zelfportret? Misschien is elk schilderij eigenlijk wel een zelfportret, in de zin dat het een weerspiegeling van de schilder is? Zelf dacht ik ooit dat ik de portretten die ik schilder eigenlijk van titels zoals ‘Zelfportret als Jozefien’ of ‘Zelfportret als Marcel’ zou moeten voorzien – of zelfs ‘Zelfportret als landschap met kooien’… 


Bij het schilderen van een zelfportret ontkom je aan een zekere druk – om het te laten lijken, om er wat moois van te maken, om het bijtijds af te krijgen, om het model het naar hun zin te houden etc. Je hoeft niet bang te zijn dat je iemand beledigt, en hoeft je ook geen zorgen te maken om de overuren dat het model misschien maakt – dat kan het gemakkelijker maken je eigen verhaal in het portret te stoppen.


Je kunt wat van mijn naakt portretten zien op de site www.fijnevleeswaren.nl – en wat recenter werk (maar geen schilderijen) op www.howtogoon.com 


Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl of via onderstaand inschrijfformulier.

Boeken

Portret en model, tekenen en schilderen!

29 juli tot 5 aug


Man
Vrouw
Captcha Image